III LO w Chorzowie
no, najlepiej by było. nie można przewidzieć, czego bedzie chciała się dowiedzieć. mnie np. przy temacie o obraz młodzieży na podstawie tekstów rockowych pytała o wizerunek kobiety w romantyzmie i pozytywizmnie, oraz o znalezienie jakiś wspólnych cech w tekstach oraz w założeniach przejawiających się na przełomie wszystkich epok oX.
jeśli chodzi o wyniki, to zależy- jeśli jesteś 1 w grupie, to musisz poczekać, aż wszyscy z twojej grupy sie zaprezentują. jeśli ostatnia, to praktycznie po chwili proszą wszystkich po kolei i ogłaszają wynik
Mam pytanie do osób, które juz zdały polski!, a mianowicie:
-jak wyczerpujące mają być odpowiedzi na pytania komisji? i czy te opowiedzi można zmieścić w kilku zdaniach, czy trzeba sie nad nimi specjalnie rozwodzić?
-czy pomagają w udzielaniu odpowiedzi? (tzn. czy naprowadzają cie na konkretną odpowiedź?)
bede wdzięczna, jeżeli ktoś coś na ten temat napisze, bo musze byc przygotowana na najgorsze
Powiem Ci tak. Wystarczy kilka zdań, musisz pokazać, że masz o tym pojęcie. A co do pomocy to hmmm... przy pytaniu o utylitaryzm to podałam wszystko jak w wikipedii (nie wiem czemu, ale byłam pewna, że dostanę takie pytanie, więc wykułam niemalże na pamięć ), ale stwierdziła, że chodzi jej o coś innego i chcąc mnie naprowadzić (wskazówka: chodzi o lekarzy, prawników) wprowadziła mnie w jeszcze większe: "HĘĘĘ??". Pomoc narobiła złego niż dobrego, bo całkiem zgłupiałam
mi nic nie pomagali, poza tym, że jak powiedziałam, że ludzie bezdomni są pozytywni, to efa chciała sprostowania, bo ponoć są z modernizmu.
a ogólnie to wyglądało to tak, że zadawała pytanie, ja milczałam zastanawiając sie co powiedzieć, żeby nie wyszło z tego jakieś szit, potem mówiłam coś, co wydawało mi się na temat i było ;D
ale ogolnie to odniosłam wrażenie, ze najlepiej być bardzo pewnym siebie. moje pytania wymagały ode mnie indywidualnej interpretacji i raz czy dwa efa spytała coś w stylu" na prawde tak uważasz" "a czy myślisz że" i wydawało mi się, ze chciała podważyć to co mówie, ale ja obstawałam przy swoim. no ale to to tylko w przypadku, kiedy masz możliwość wypowiedzenia własnej opinii
benia, nie panikuj, bo dostaniesz w łeb jak wszyscy dali radę, to dlaczego ty byś miała nie dać ? jeśli zrobiłaś pracę sama, wiesz o czym mówisz, to będzie dobrze
a stres ci minie automatycznie, jak zaczniesz mówić
powo ;*